Mój przepis na zupę rybna (z Dorsza) :
Po pierwsze ja robię zupę z filetów z dorszy, a nie z głów.
Na zupę dla 4-6 osób (garnek około 5 litrów) daję około 4-6 filetów z ryb (2-3 dorsze).
Na początek gotuję wywar: do garnka z wodą wrzucam przygotowane filety z dorsza, 2 kostki rosołowe, liść laurowy, ziele angielskie,trochę soli i pieprzu, skórkę z jednej pomarańczy.
Gdy ryba jest ugotowana- przecedzam wywar przez sito, wybieram kawałki filetów.
Wywar ponownie gotuję, oraz dodaję pokrojoną włoszczyznę (1 paczka mrożonki Hortex-włoszczyzna).
Do wywaru dodaję podsmażoną na oliwie lub oleju cebulę, czosnek.
Gdy warzywa są już miękkie dodaję ziemniaki pokrojone w kosteczkę, lub kluseczki (jak kto lubi) i obrane mieso z ryby.
Pod koniec dodaję: mały słoiczek koncentratu pomidorowego, zieloną pietruszkę, przyprawy- pieprz, zioła, majeranek, ostrą i słodką paprykę, łyżkę masła, łyżkę keczupu- jak kto lubi doprawia do smaku.
Zupa musi być w miarę gęsta.
Smacznego!
Jeżeli ma ktoś swój przepis na zup rybną to dajcie na forum.