kutry-forum.pl

Forum wędkarzy morskich
Obecny czas: 29 Mar 2024, 00:44


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
PostWysłany: 19 Lip 2012, 14:27 
Offline
Moderator Globalny
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 Maj 2011, 19:41
Posty: 24
Miejscowość: Bydgoszcz
WITAM

chcę podać prosty ale bardzo efektywny sposób na świeże pieczywo podczas długich wypraw wędkarskich.

Przetestowałem ten przepis podczas wyprawy do Hasvag w Norwegii -niech ocenią ci co spróbowali



produkty:

2 kg maki (moiżna mieszać typy ja używałem 550)
12 dkg drożdzy babuni
1,5 łyżki stołowej cukru
1 czubata łyżeczka soli
przyprawy do smaku : pieprz,papryka
ziarna do środka
bułka tarta i masło do wysmarowania foremek
zaprawa cytrynowa taka z butelki


wykonanie:

mąkę wsypać do wysokiej miski
drożdze rozpuścić w letniej wodzie dodać do mąki
dodać cukier ,sól ,przyprawy oraz ziarna np. słonecznik ,dynia sezam
wyrobić ciasto w miarę potrzeby dodawać letniej wody z dodatkiem cytrynki
ciasto musi mieć konsystencję jak na ciasto drożdzowe

po wyrobiwniu pozostawić ciasto do wyrośnięcia około 40 min.

Po wyrosnieciu zbijamy ciasto uwuwając nagromadzone powietrze po czym przekładamy do wcześniej przygotowanych foremek 2x30 cm i jedna 20 cm
ciasto nacinamy aby nie pękło podczas wypieku
i możemy posypać po wierzch ziarnami
Do uprzednio nagrzanego piekarnika wkładamy foremki na termoobiegu położenie na max na około 15minut aż do zarumienienia po czym skręcamy na 150 stopni celcjusza na kolejne 40-45 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy chlebki jaszcze na 10 min po czym wyjmujemy na ruszt tak aby mial przewiew przez całą powierzchni.

Chlebek gotowy do sożycia po około 2 godzinach



W razie pytań proszę o Pw ale zapewniam że na ostatnim wyjeżdzie zrobił furorę zawsze to odmiana od mrożonego chleba spożywanego na takich wyjazdach całkowity czas wypieku to około 2 godziny ale naprawdę warto


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  






cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group